Prof. Dr. Gülriz Uygur tarafından verilen bu klinik dersini toplumsal cinsiyet eşitliğiyle ilgili dersi almış olan ve aile mahkemeleri ile kadın hakları gruplarında yer almış olan öğrenciler yer alabilmektedir. Ankara Sincan Kadın Kapalı Ceza-evinde yürütülen bu klinik çalışmasında, öğrenciler hapishanelerle ilgili hukuki mevzuatın bilgisi verilip, ardından hapishanede yaşamının anlamını anlamaları için, film, edebiyat eserleri vb. metotlar kullanılmaktadır. Hapishanelerde çalışanların (müdür, uzman) ve ilgili sivil toplum kuruluşunun katıldığı bu klinik çalışmasında Ankara Sincan Kadın Cezaevi’ndeki hüküm ve tutuklularla öğrencilerin birebir görüşmeleri sağlanmakta ve ardından ihtiyaç duyulan hukuki bilgilendirme Ankara Barosu Gelincik Merkezi ve öğretim üyesinin kontrolünde yapılmaktadır.
Hapishaneler Hukuk Kliniği her sene en az 50 öğrenciye hapishaneler ve hapishanelerdeki mahkumlar hakkında etik farkındalık ve hukuki bilgi sağlamaktadır. Bu bağlamda öğrenciler yazılı ve görsel materyallerden yararlanıp bu materyallerle ilgili konu başlıkları hakkında tartışmaktadır. Klinik eğitiminden sonra öğrenciler hapishaneye gidip mahkumların sorunlarını dinlemektedir. Sonrasında ise mahkumların avukatları ile görüşerek hukuki sorunlara çözüm bulmaya çalışmaktadırlar. Hukuki yardımın dışında öğrenciler, mahkumların ve küçük çocuklarının ihtiyaçları için para toplayıp bu ihtiyaçları ellerinden geldiğinde gidermeye çalışmaktadır. Bu kliniğin sonucunda mahkumlara ve mahkumların yaşadığı sorunlara duyarlı hukukçuları yetiştirmek amaçlanmaktadır.
Hapishaneler Hukuk Kliniği olarak bu sene de hapishane ziyaretlerimizi tamamladık. Mahkumları dinledik ve elimizden geldiğince yardımcı olmaya çalıştık. Kermesimizden toplanan parayla da mahkumların ihtiyaçlarını gidermeye çalıştık.
Hapishaneler Hukuk Kliniği olarak cezaevindeki kadınların ve çocukların ihtiyacını karşılamak amacıyla kermes düzenledik.
2018-2019 Hapishaneler Hukuk Kliniği Öğrencilerinin Ulucanlar Cezaevi Müzesi Çalışmaları
Müşahade odaları, yüz kızartıcı suçlulara uygulanan hücre cezaları ve banyo tuvalet ve mutfağın iç içe olması genel rahatsız edici ve çarpıcı yaşanamaz koşulları yaratıyor. Bunun yanısıra bizim dikkatimizi çeken rastlantısal farkettiğimiz koğuşların tavanlarının tabut şeklinde oluşu oldu. Diğer unsurları çoğu arkadaşımızın dikkat çekeceği düşüncesi ile tabut şeklinde tasarlanmış tavanın mahkumların üzerinde ruhsal sıkıntı psikolojik şiddet yaşattığı düşüncesindeyiz. Bizi de ruhsal sıkıntı ve şaşkınlık içinde bıraktı bu görüntü.
(Rümeysa Tekin – Rana Erdinç)
Bir kuş kafesi gördüm mahkumlardan kalan. Hapishanede kafese hapsedilmiş bir kuş. Kuşlar mı daha iyi anlar mahkumları yoksa mahkumlar mı kuşları? Bir yanda, bir o yana bir bu yana uçuşup duran yersiz yurtsuz kuşlar, diğer yanda dört duvarı kendine mecburi yurt edinmiş insanlar.
(İrem Kökser – Beyda Sıla Uzun – Yüsra Server)
Aldırma gönül aldırma
Ağladığın duyulmasın
Aldırma gönül aldırma
Gelir duvarları yalar
Seni bu sesler oyalar
Aldırma gönül aldırma
Yukarıya çevir yüzü
Deniz gibidir gökyüzü
Aldırma gönül aldırma
Yollar gide gide biter
Mahpus yata yata biter
Aldırma gönül aldırma
Gökyüzüne uzanıyor duvarlar
Işıklar dolmuyor ruhuma
Yarın gelmeyecek kadar uzak
Günler esas duruşta
–
Dünya ve ben bir odada
Dünya ve ben
Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi İnsan Hakları Hukuk Klinikleri 2017-2018 Sertifika Töreninde Sunulan Hapishaneler Hukuk Kliniği Metnine Ulaşmak için Tıklayınız.
2017-2018 Hapishaneler Hukuk Kliniği Yıl Sonu Faaliyet Raporu
Sincan Kadın Kapalı Cezaevi’nde Bulunan Mahkum ve Tutukluların Çocukları İçin Düzenlenen Kermes ve Elde Edilen Gelir İle Yapılan İhtiyaç Alışverişi
5 Aralık 2017 Tarihinde A.Ü. Hukuk Fakültesi D Blokta Sincan Kadın Kapalı Cezaevi’nde Bulunan Mahkum ve Tutukluların Çocukları İçin Kermes Düzenlenecektir.
2017-2018 Hapishaneler Hukuk Kliniği Öğrenci Çalışmaları
”Oda kaçıncı kattaydı bilmiyorum ama epeyce yüksekteydi. Çünkü pencereden bakınca uzaktaki tepeleri,evleri,ağaçları görebiliyordum. Kocaman umutlarımı küçücük pencerenin demir parmaklıklarına bağlamıştım.”
”Duvarların arkasında en büyük gücün umudundur. Umudun yeşerdikçe dallarınla duvardan başka bir şey göreceğine inanırsın. Bazen en çok avludaki ağaca özenirsin.”
Hapishaneler Hukuk Kliniği Öğrencileri Örnek Hapishane Tasarımı
EK1 EK2
18 Kasım 2017 Hapishaneler Hukuk Kliniği Öğrencileri İle Ulucanlar Cezaevi Müzesi’nde Yapılan Ders Etkinliği
Hapishaneler Hukuk Kliniği – Ankara Kadın Kapalı Cezaevi Kapanış Programı
19 Aralık 2016 tarihinde Ankara Sincan Kadın Kapalı Cezaevinde gerçekleştirilen kapanış programı ile, hukuk kliniği eğitimlerine katılan tutuklu ve hükümlülere katılım belgeleri takdim edilmiştir.
Adalet Bakanlığı, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Ankara Barosu Başkanlığı ve Ankara Üniversitesi Rektörlüğü arasında 06 Temmuz 2015 tarihinde imzalanan ve 21 Ekim 2016 tarihinde bir yıl daha uzatılmasına karar verilen protokol kapsamında,
Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğretim üyeleri ve öğrencileri tarafından 6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun çerçevesinde Ankara Sincan Kadın Kapalı Cezaevinde bulunan tutuklu ve hükümlü kadınlara yönelik hukuk kliniği uygulaması gerçekleştirilmiştir.
18 Kasım 2016 – 14 Aralık 2016 tarihleri arasındaki bu uygulamada, tutuklu ve hükümlülere 6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun ve sahip oldukları haklar ile ilgili genel hukuki bilgilendirme yapılmış olup; uygulama sonunda katılım belgesi almaya hak kazanan 25 tutuklu ve hükümlü kadına 19 Aralık 2016 tarihinde gerçekleştirilen kapanış programı ile katılım belgeleri takdim edilmiştir.
Kapanış programına, Adalet Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkan Yardımcısı Tahir HIRSLI, daire başkanı Jale YILMAZ, tetkik hâkimi Pınar ERGUT, Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü daire başkanı Çelebi YILMAZ ve Ankara Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Gülriz UYGUR katılım sağlamışlardır.
2016-2017 Güz Dönemi Hapishaneler Kliniği Raporu
2016-2017 Hapishaneler Hukuk Kliniği Çalışmaları